پزشکی قلب و عروق بروزرسانی: 1403/07/12

اهدای پلاسما

احتمالا شما در مورد گلبول های قرمز، سفید و پلاکت های خون چیزهایی شنیده اید ولی بخش دیگری در خون شما وجود دارد بنام پلاسما. پلاسما بخش مایع خون است.

 احتمالا شما در مورد گلبول های قرمز، سفید و پلاکت های خون چیزهایی شنیده اید ولی بخش دیگری در خون شما وجود دارد بنام پلاسما. پلاسما بخش مایع خون است. یکی از وظایف آن نگه داشتن فشارخون در محدوده نرمال است. پلاسما هم چنین انتقال دهنده پروتئین ها، مواد معدنی و هورمون مهم به محل های مناسب در بدن است. پلاسما بزرگترین بخش خون را تشکیل می دهد: حدود 55%. اگرچه خون قرمز به نظر می رسد ولی خود پلاسما به رنگ زرد کم رنگ است.  

در پلاسما چه چیزی وجود دارد و چه کاری انجام می دهد؟

90% از پلاسما از آب تشکیل شده است. همچنین شامل نمک و آنزیم هم هست. علاوه بر این آنتی بادی هایی علیه عفونت در آن وجود دارد و حاوی پروتئین هایی به نام آلبومین و فیبرینوژن نیز هست. پلاسما به انتقال پروتئین ها، هورمون ها و مواد معدنی به سلول های بدن کمک می کند. این شامل هورمون های رشد که به رشد ماهیچه و استخوان ها کمک می کند و هم چنین فاکتور انعقاد خون که به متوقف شدن خونریزی بینی کمک می کند، است. پتاسیم و سدیمی که توسط پلاسما حمل می شوند در کارکرد سلول های بدن نقش دارد. پلاسما به بدن کمک می کند که فشار خون و حجم خون را در سطح نرمال نگه دارد. هم چنین مواد زائد را از سلول ها می گیرد.

 

چرا اهدای پلاسما؟

پزشکان می توانند از پلاسما برای درمان انواع مختلی از بیماری ها استفاده کند. برخی اجزای پلاسما از جمله آنتی بادی ها و موادی که به انعقاد خون کمک می کند می تواند در شرایط اورژانسی مثل سوختگی و تروما کمک کننده باشد. سایر دلایل اهدای پلاسما در زیر آمده است:

پیشرفت درمان:

آنتی بادی ها و پروتئین ها می توانند در درمان بیماری های نادر مانند برخی مشکلات سیستم ایمنی بدن استفاده شوند.

سرطان:

کودکان و افراد بالغ با انواع مختلف سرطان مثل سرطان خون گاهی نیاز به تزریق پلاسما دارند.

جراحی پیوند اعضا:

برخی افرادی که پیوند کبد یا مغز استخوان انجام می دهند به پلاسما نیاز دارند.

هموفیلی:

در این اختلال خون فرد مقدار کافی فاکتور منعقدکننده خون ندارد، بنابراین اهدای پلاسما در این افراد کمک کننده است.     برای اهدا پلاسما، شما باید حداقل 18 سال و وزن حداقل 110 پوند (50 کیلوگرم) داشته باشید. یک معاینه بدنی روی شما انجام می گیرد و برای ویروس های خاصی مثل HIV و هپاتیت مورد آزمایش قرار می گیرید. اهدای پلاسما کمی با اهدای کل خون تفاوت دارد.وقتی کل خون را اهدا می کنید مستقیما در یک کیسه جمع آوری شده و بعدا در آزمایشگاه جدا می شود. زمانی که شما پلاسما اهدا می- کنید خون از بازوی شما کشیده شده و وارد یک ماشین مخصوص برای جدا کردن قسمت های مختلف خون می شود. بخش هایی که باقی می مانند مثل گلبول های قرمز تنها با مقداری سالین به بدن بازگردانده می شود. این روند معمولا  1ساعت و 15 دقیقه طول می کشد. اگر گروه خونی شما AB است،  پلاسمای شما بیش تر مورد نیاز است زیرا عمومی است. به این معنا که می توان آن را برای همه صرف نظر از نوع گروه خونی استفاده کرد. افراد با گروه خونی AB تنها 4% از جمعیت دنیا را تشکیل می دهند.  

  بینه، یک کلیک تا سلامتی

هنوز دیدگاه ثبت نشده است

ثبت دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *

اطلاعات تماس

تهران- قائم مقام فراهانی- نرسیده به مطهری- کوچه مگنولیا – پلاک ۳۲- واحد ۲

شماره تماس: 42802-021

ایمیل: info@biineh.com

ساعات کار: شنبه تا چهارشنبه
08:00 صبح تا 18:00 بعد از ظهر

پنج شنبه
08:00 صبح تا 14:00 بعد از ظهر