زیبایی پوست بروزرسانی: 1403/07/30

سوختگی و درمان آن

در یک مراسم آتش بازی اولین مشکلی که به ذهن هرکسی می رسد سوختگی است. سوختگی چهارشنبه سوری این روزها که انواع موادمحترقه استفاده می شود به این آسانی ها خوب شدنی نیست

سوختگی: در یک مراسم آتش بازی اولین مشکلی که به ذهن هرکسی می رسد سوختگی است. سوختگی چهارشنبه سوری این روزها که انواع موادمحترقه استفاده می شود به این آسانی ها خوب شدنی نیست. سوختگی های ناشی از بازی با مواد محترقه خطرناک در چهارشنبه سوری دارای دو نوع عوارض هستند. برخی از آن ها به عنوان عوارض زودرس مطرح هستند و برخی در درازمدت بر افراد عوارض ایجاد می کند. قطع عضو  بدن از عوارض زودرس سوختگی ها است. عفونت ثانویه در محل زخم یک عارضه زودرس دیگر است. مشکلات روحی و عصبی از عوارضی است که فرد دچار سوختگی در طولانی مدت به آن مبتلا می شود.

نکته:

 در صورتی که لباس شما آتش گرفت از دویدن خودداری کنید. بلافاصله بر روی زمین بغلتید. پتو وسیله مناسبی برای خاموش کردن فردی است که لباسش آتش گرفته. استفاده از آب هم در این مواقع کمک کننده است. بد نیست بدانید سوختگی ها به ویژه سوختگیهایی که از شدت بیشتری برخوردار است موجب دفع الکترولیت های بدن نظیر سدیم، پتاسیم بدن می- شود که دفع این الکترولیت ها نیز منجر اختلال فعالیت کلیه ها خواهد شد دفع الکترولیت های بدن موجب می شود که میزان اوره در بدن افزایش یابد، که این امر موجب ازبین رفتن کلیه ها و به تدریج موجب دیالیزی شدن فرد نیز می شود.  

آسیب های چشم: کوری چشم در صورت اصابت مستقیم ترکش های ناشی از انفجار مواد محترقه  زیاد در چهارشنبه سوری دیده می شود. مراجعه سریع به چشم پزشک در صورت برخورد هر شیئی با چشم می تواند شدت ضایعه را کاهش دهد. در موارد خفیف با انجام مراقبت- های طبی یا انجام اعمال جراحی می توان بینایی فرد را بازگرداند ولی متاسفانه درموارد شدید چاره ای جز تخلیه چشم باقی نمی ماند.

نکته :

بعد از هر گونه آسیب به چشم تنها کاری که باید بکنید آن است که چشم را بایک کاور، بدون آنکه با خود چشم آسیب دیده تماس داشته باشد بپوشانید و بیمار راسریعا به یک مرکز چشم پزشکی بفرستید.  

ضایعات پوستی و ریوی: توجه داشته باشید که هیچ ماده شیمیایی غیرخطرناکی وجود ندارد. نیترات پتاسیم، کلرات باریم، ارسنیک، نیترات سالیسیوم و پرکلرات پتاسیم به کار رفته در مواد محترقه و منفجره به علت ترکیب با اکسیژن و کربن همگی به نوعی خطرناک هستند. دردهای شکمی، سرگیجه، حالت استفراغ  و اسهال و در برخی موارد ناراحتی های تنفسی پیشرفته از آثار این مواد شیمیایی برای تولیدکنندگان است. تماس با ترکیبات نیتراته سبب خوردگی پوست می شود.حساسیتهای پیشرفته بر روی غشای پوستی و حتی درصورت جذب از راه پوست سوختگی های پیشرفته پوست از عوارض ترکیبات نیترات است.خستگی- های بسیار شدید،سرگیجه و تنفس کوتاه از عوارض تماس با این ترکیبات است.این در حالی است که تماس تنفسی با ترکیبات سولفوره مسمومیت هایی را به بار خواهد آورد. درصورتی که مواد شیمیایی با پوست برخورد کرد بلافاصله آن را با آب فراوان شستشو دهید و به یک مرکز درمانی مراجعه کنید.  

شایع‌ترین حادثه‌ای که در چهارشنبه‌سوری رخ می‌دهد، سوختگی درجه یک است، درد، تورم، تاول و قرمزی پوست از مهم‌ترین نشانه‌های سوختگی هستند، ولی سوختگی‌های درجه ۲ و درجه سه نیز در حوادث چهارشنبه‌سوری، زیاد دیده می‌شود. قطع عضو و عفونت ثانویه، دو عارضه خطرناک از میان عوارض زودرس سوختگی‌ هستند. اختلال اعصاب و روان، به‌ ویژه افسردگی، یکی از عوارض دیررس سوختگی به شمار می‌رود. اگر شدت سوختگی خیلی زیاد باشد، حتی گاهی ممکن است موجب مرگ مصدوم شود. لباس ناحیه تماس ممکن است موجب حفظ گرما و آسیب بیشتر شود. اولین اقدام برای فردی که دچار سوختگی شده است برداشتن منبع حرارت و خنک کردن کامل پوست و جلوگیری از سوختگی بیشتر پوست است.

اقدامات لازم قبل از انتقال به مرکز درمانی:

سوختگی سطحی یا درجه یک فقط لایه خارجی پوست را درگیر می‌کند. سوختگی درجه دو یا ضخامت نسبی پوست به لایه‌های عمقی‌تر پوست نفوذ می‌کند و تاول دارد.در سوختگی درجه سه، تمام لایه‌های پوست و حتی عروق و اعصاب زیرین نیز آسیب می‌بیند.درد شدید در سوختگی درجه سه به دلیل از بین رفتن شبکه عصبی زیر پوست کمتر حسمی‌شود. پوست اندازی، قرمزی یا تاول زدن پوست از نشانه‌های سوختگی الکتریکی است و پوست سیاه می‌شود. ترشح مایع رقیق از قسمت آسیب دیده،علائم شوک، رنگ پریدگی،پوست  سرد و مرطوب، احساس غش و گیجی و گاهی تهوع و استفراغ از علائم سوختگیاست. هنگام سوختگی ناحیه سوخته را با آب سرد شست و شو دهید و بدین طریق آن راخنک کنید. مراقب باشید اگر سوختگی وسیع است، کار شما  باعث افت دمای بدن نشود. در صورتیکه اندام سوخته است، محل سوختگی را به مدت ۱۵ دقیقه در آب سرد و ۱۵ دقیقه در آب ولرم قرار دهید.

تاول‌ها را پاره نکنید و پوست کنده شده را جدا نکنید. از یخ و آب یخ بر روی ناحیه سوخته استفاده نکنید. زیرا باعث سوختگی بیشتر می‌شود. استفاده از هر نوع کرم، پماد و لوسیون غیر استریل و نامناسب روی سوختگی ممنوع است، از بانداژ سبک استفاده کنید. پانسمان استریل در محل آسیب را با استفاده از یک باند نخی شل و نرم نگه دارید؛ بانداژ را تا رسیدن نیرو‌های امدادی بازرسی کنید تا تنگ نباشد، از چسب برای ثابت سازی پانسمان یا بانداژ روی پوست اطراف ناحیه آسیب دیده استفاده نکنید. نواحی انگشتان، کف دست، گردن، صورت، مخاط‌ها و چشم از قسمت‌های بسیار مهم بدن هستند و حتی سوختگی‌های کوچک آنها هم باید به‌وسیله پزشک معاینه و درمان شود، بنابراین اگر با کوچک ترین سوختگی در این نواحی مواجه شده‌اید، بلافاصله مصدوم را برای معاینه و درمان به مرکز درمانی برسانید.  

منبع:باشگاه خبرنگاران جوان

هنوز دیدگاه ثبت نشده است

ثبت دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *

اطلاعات تماس

تهران- قائم مقام فراهانی- نرسیده به مطهری- کوچه مگنولیا – پلاک ۳۲- واحد ۲

شماره تماس: 42802-021

ایمیل: info@biineh.com

ساعات کار: شنبه تا چهارشنبه
08:00 صبح تا 18:00 بعد از ظهر

پنج شنبه
08:00 صبح تا 14:00 بعد از ظهر