پزشکی قلب و عروق بروزرسانی: 1403/07/11

بیماری مزمن انسداد ریوی (COPD)

بیماری ریه COPD COPD یا بیماری مزمن انسداد ریوی یک عارضه ریوی است که نفس کشیدن را برای شما دشوار می کند. علائم اولیه این بیماری ممکن است آنقدر خفیف باشد که با علائم کهولت سن اشتباه گرفته شود.

بیماری ریه COPD

بیماری ریه COPD COPD  یا بیماری مزمن انسداد ریوی  یک  عارضه ریوی است که نفس کشیدن را برای شما دشوار می کند.  علائم اولیه این بیماری ممکن است  آنقدر خفیف باشد که با علائم کهولت سن اشتباه گرفته شود. بیماران مبتلا  به COPD ممکن است به برونشیت مزمن ، آمفیزم ( آسیب کیسه های هوای داخل ریه ها)  و یا هر دو مبتلا بشوند..  این بیماری هر روز گسترده تر می شود اما تشخیص زودهنگام این بیماری و مراقبت های مداوم به مبتلایان به این بیماری کمک می کند تا از روال عادی زندگی برخوردار باشند و روند پیشرفت بیماری را کند تر کنند. بیماری ریه COPD  

علائم COPD

این بیماری ممکن است آسیب به کیسه های هوای درون شش ها و جذب کم اکسیژن را در پی داشته باشد. که این تغییرات با علائم زیر همراه هستند:
  • نفس تنگی حین انجام فعالیت های روزانه
  • خس خس سینه
  • احساس فشار در قفسه سینه
  • سرفه های مداوم
  • خلط سینه
  • احساس خستگی
  • تب و سرماخوردگی پی در پی
بیماری ریه COPD

 

 

سایر علائم COPD

زمانی که این بیماری شدت یابد، فعالیت  های روتین روزانه مانند راه رفتن ، آشپزی کردن ، تمیز کردن خانه و حتی حمام کردن فرد با مشکل مواجه خواهد شد . بیماری ریه COPD سرفه ها  همراه با دفع خلط خواهد بود و نفس تنگی را به همراه خواهد داشت . این بیماری ممکن است موجب  :
  • تورم در پاها بدلیل تجمع مایع زیر پوست
  • کاهش وزن
  • ضعف و تحلیل عضلات
  • سردرد های صبحگاهی
  • تغییر رنگ لب ها و ناخن ها به آبی یا طوسی ( بدلیل کاهش سطح اکسیژن در خون)
شود.

 

 

COPD : برونشیت مزمن

برونشیت مزمن یکی از مشکلات اصلی مبتلایان به  COPD است. برونشیت مزمن با سرفه های آزاردهنده و خلط زیاد همراه است . درون ریه های فرد، تورم در دیواره ی راه های هوا ، ترشح بیش از حد خلط و ایجاد زخم اتفاق خواهد افتاد. بیماری ریه COPD افزایش میزان ترشحات درون ریه موجب بسته شدن راه های هوا و ایجاد بستر مناسبی برای رشد میکروب ها خواهد شد. سرفه های شدید یکی از مهم ترین نشانه های این بیماری است . سرفه ها معمولا در ابتدای روز، محیط های مرطوب و هوای سرد شدیدتر هستند.
بیماری ریه COPD

 

COPD آمفیزم :

آمفیزم آسیب کیسه های هوای داخل ریه ها است . کار این کیسه های هوا جذب اکسیژن هنگام تنفس و انتقال آن به سایر اندام ها از طریق عروق خونی است . همچنین در زمان بازدم کربن دی اکسید و سایر گازهای غیر قابل استفاده را به بیرون منتقل می کنند . زمانی که بیمار به آمفیزم مبتلا می شود ، این کیسه های هوا کار خود را به درستی انجام نمیدهند . این امر موجب حبس بیماری ریه COPD گازهای آلوده در ریه ها می شود . مبتلایان به آمیزم معمولا در انجام بازدم مشکلات فراوانی دارند.

تشخیص COPD

انجام تست های فیزیکی

در زمان معاینه پزشک شما ابتدا صدای درون ریه ها و تنفس شما را مورد بررسی قرار خواهد داد . سپس سوالاتی در مورد سابقه مصرف سیگار همچنین رویت بیماری COPD در خانوده شما خواهد پرسید .همچنین میزان اکسیژن خون شما توسط آزمایش خون و یا استفاده از دستگاه های پالس اکسیمتر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
بیماری ریه COPD

 

 

تست تنفس اسپیرومتری

اسپیرومتری مهمترین تست جهت تشخیص COPD  است. این تست مشخص می کند که ریه های شما در طی عمل دم و بازدم چه حجم از هوا را در خود نگه می دارند و به بیرون انتقال می دهند. و با چه سرعتی این عمل را انجام می دهند. بیماری ریه COPD در طی این تست شما نفس عمیقی می کشید و سپس به درون یک تیوب می دمید . شما ممکن است این تست را بعد از استفاده از اسپری های باز کننده راه های هوا تکرار کنید . اسپیرومتری قبل از ابتلای شما به COPD مشکلات را شناسایی خواهد کرد. همچنین شدت ابتلای شما به این بیماری با انجام اسپیرومتری قابل تشخیص است .

 

انجام اسکن ریه

این تست برای تشخیص COPD استفاده نمی شود اما با انجام اسکن ریه سایر مشکلات ریوی مانند ذات الریه که باعث ایجاد علائمی شده اند و همچنین بررسی سایز ریه ها مناسب است .
بیماری ریه COPD

درمان COPD

استفاده از اسپری های بازکننده مجاری تنفسی (برونکودیلاتورها) برونکودیلاتور ها با ریلکس کردن ماهیچه ها و باز کردن مجاری تنفسی ، تنفس را برای بیمار آسان تر می کنند.  برونکودیلاتورهای آنتی کولینرژیک یکی از انواع این اسپری ها هستند که توسط مبتلایان به COPD استفاده می شوند. برونکودیلاتورهای کوتاه اثر در زمان های نیاز تجویز می شود .اما بیمارانی که علایم شدیدتری از COPD دارند می توانند نوع طولانی اثر آن را هر روز استفاده کنند . اما هر دو مورد توسط این بیماران قابل استفاده است.

درمان

داروهای کورتیکواستروئیدها (ضد التهاب) اگر برونکودیلاتورها به اندازه کافی اثربخش نباشند . مبتلایان به این بیماری از داروهای ضدالتهابی در کنار اسپری ها استفاده می کنند. این داروها با کاهش التهاب مجاری تنفسی به بهبود تنفس بیمار کمک می کنند . استروئیدها به صورت قرص و یا آمپول در اختیار این بیماران قرار می گیرد.  

 

تمرینات ریه

در کلاس های توانبخشی ریوی به  مبتلایان آموزش می دهند که فعالیت های روزانه خود را بدون تجربه تنگی نفس انجام دهند. انجام این تمرینات به تقویت ماهیچه ها از جمله ماهیچه های تنفسی کمک می کند.  همچنین راه های کنترل استرس و تنفس هم به این بیماران آموزش داده می شود .
بیماری ریه COPD

 

 

بهبود تنفس در مبتلایان COPD

شیوه صحیح تنفس در بهبود کنترل تنفس توسط این بیماران بسیار موثر است . به گونه ای که از طریق بینی هوا را به درون ریه های خود منتقل کنید و از طریق دهان عمل  بازدم را انجام دهید. مدت زمان انجام بازدم باید بیشتر از دم باشد. برای تقویت دیافراگم خود ، به پشت دراز بکشید . یک دست را روی شکم و دست دیگر را روی قفسه سینه خود قرار دهید. سعی کنید هنگام تنفس قفسه سینه شما حرکت نکند و تنفس به صورت شکمی انجام شود یعنی با انجام دم و بازدم شکم شما به سمت بالا و پایین حرکت کند.

 

اکسیژن تراپی

در بیمارانی که به COPD پیشرفته مبتلا هستند سطح اکسیژن خون به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند . بنابراین استفاده از اکسیژن مازاد می تواند در فعالیت های روزانه  بیماران بدون احساس خستگی و یا تنگی نفس و محافظت از مغز و قلب و سایر ارگان ها بسیار موثر باشد بیماران مبتلا به COPD می توانند از دستگاه های اکسیژن ساز ثابت و یا پرتابل استفاده کنند . به خاطر داشته باشید سیگار کشیدن و روشن کردن شمع، فندک و .. در مجاورت دستگاه های اکسیژن ساز ، بسیار خطرناک است.
بیماری ریه COPD

 

آنتی بیوتیک ها

بیماران مبتلا به COPD بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به عفونت ریه قرار دارند . اگر بیماران دچار تب شدند و سرفه ها و تنگی نفس نسبت به قبل شدت پیدا کرد ، بیمار حتما باید با پزشک خود مشورت کند . این علائم ممکن است نشان دهنده عفونت در ریه ها باشد که باید به سرعت با تجویز دارو توسط پزشک ریشه کن گردد .  

 

جراحی

تعداد کمی از مبتلایان به COPD  کاندید انجام جراحی هستند . با انجام بولکتومی و کاهش حجم ریه بوسیله  برداشتن بخش آسیب دیده ریه، به  بافت سالم ریه کمک می کنند که فعالیت بهتری داشته باشد و تنفس را برای بیمار راحت تر کند.
بیماری ریه COPD

 

   

COPD و انجام تمرینات ورزشی

بیماری ریه COPDپیاده روی بهترین تمرین برای مبتلایان است . روزانه 10 دقیقه به پیاده روی وقت اختصاص بدهید.

پیاده روی بهترین تمرین برای مبتلایان است . روزانه 10 دقیقه به پیاده روی وقت اختصاص بدهید زمانی که احساس کردید بدون احساس خستگی و تنگی نفس در این زمان پیاده روی می کنید ، به زمان پیاده روی خود یک الی دو دقیقه بیافزایید. با این تکنیک بیماران مبتلا به COPD   پشرفته نیز می توانند تا 30 دقیقه زمان پیاده روی خود را افزایش دهند.  اگر اکسیژن تراپی انجام می دهید ماسک اکسیژن را در زمان پیاده روی همراتان داشته باشید. حتما با پزشکتان قبل از انجام تمرینات ورزشی مشورت کنید.

 

عواملی که باعث COPD می شود

حدود 90 درصد از مبتلایان به COPD   سیگاری هستند  و بیماری آنها معمولا بعد از 40 سالگی نمایان می شود. مصرف دخانیات و آلودگی محیط ناشی از آن باعث افزایش ریسک ابتلا به این بیماری می شود .  به ندرت پیش می آید که  تغییرات در دی ان ای ناشی از آلودگی محیط باعث ابتلای خانوادگی افراد به این بیماری شود . حتی در کسانی که سیگار نمی کشند.  به این شرایط ژنتیکی، آلفا – 1 (AAT ) گفته می شود.
بیماری ریه COPD

 

 

چگونه ترک سیگار به بهبودی بیماری کمک میکند ؟

افراد سیگاری که به COPD   مبتلا هستند خیلی زود دچار آسیب ریه می شوند . تنباکو باعث از بین رفتن نایژک ها که وظیفه بازسازی و زدودن آلودگی از مجاری تنفسی را دارند ، می شوند. و این امر باعث آسیب پذیر شدن ریه ها در برابر آلودگی ها می شود . ترک سیگار روند آسیب را کند و یا متوقف می کند . علاوه بر این ترک سیگار برای سلامت قلب شما نیز بسیار مهم است.

 

COPD  و رژیم غذایی

رژیم غذایی سالم برای مبتلایان به COPD   بسیار مهم است . داشتن اضافه وزن می تواند تنفس را برای شما دشوار کند و کاهش وزن زیاد هم می تواند بدن شما را ضعیف کند. با پزشک خود در مورد بهترین رژیم غذایی که مناسب شماست مشورت کنید . -روزانه 6 الی 8 لیوان آب میل کنید . از مصرف کافئین بپرهیزید -غذاهای حاوی فیبر میل کنید . مانند میوه های تازه ، نان غلات و سبوس ها -از پرخوری بپرهیزید -از مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی خودداری کنید -روزانه 4 الی 6 وعده غذایی کم حجم میل کنید.
بیماری ریه COPD

 

COPD و سرطان

بسیاری از متلایان به COPD به سرطان ریه دچار می شوند. به خصوص کسانی که سابقه مصرف دخانیات را دارند . تحقیقات نشان دادند که ژن های برخی افراد ممکن است آنها را نسبت به ابتلای به  COPDو سرطان آسیب پذیر کند

 

زندگی با COPD

انجام فعالیت های روزانه حتی زمانی که شما احساس تنگی نفس دارید بسیار مهم است . ممکن است شما حین پیاده روی به اکسیژن تراپی هم نیاز داشته باشید اما فعالیت روزانه شما را قوی تر خواهد کرد .  از مصرف دخانیات و سایر فراورده های شیمیایی دود زا پرهیز کنید . در برابر ابتلا به آنفولانزا و ذات الریه از بدن خود محافظت کنید.  دستان خود را به صورت مداوم بشویید . از مبتلایان به سرماخوردگی فاصله بگیرید و ارتباط خود را با سایر مبتلایانcopd جهت دریافت نکات خودمراقبتی و افزایش آگاهی خود نسبت به این بیماری حفظ کنید .
بیماری ریه COPD

منبع: وب ام دی  بینه: یک کلیک تا سلامتی... آپارات بینه

هنوز دیدگاه ثبت نشده است

ثبت دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *

اطلاعات تماس

تهران- قائم مقام فراهانی- نرسیده به مطهری- کوچه مگنولیا – پلاک ۳۲- واحد ۲

شماره تماس: 42802-021

ایمیل: info@biineh.com

ساعات کار: شنبه تا چهارشنبه
08:00 صبح تا 18:00 بعد از ظهر

پنج شنبه
08:00 صبح تا 14:00 بعد از ظهر