پزشکی قلب و عروق بروزرسانی: 1403/07/11

شرایط و بیماری هایی که بر کلیه ها اثر می گذارد

شرایط و بیماری هایی که بر کلیه ها اثر می گذارد برخی مشکلات سلامتی مثل دیابت روی کلیه ها اثر می گذارد و فرد را دچار بیماری مزمن کلیوی (CKD) می کند.این بیماری یک بیماری دائمی است که با گذشت زمان بدتر می شود.

شرایط و بیماری هایی که بر کلیه ها اثر می گذارد برخی مشکلات سلامتی مثل دیابت روی کلیه ها اثر می گذارد و فرد را دچار بیماری مزمن کلیوی (CKD) می کند.این بیماری یک بیماری دائمی است که با گذشت زمان بدتر می شود. اگر کلیه طوری آسیب ببیند که از کار بیفتد به آن نارسایی کلیه یا ESRD می گویند. راه درمان معمولا دیالیز یا پیوند کلیه از یک اهداکننده است.

دیابت:

دیابت یکی از دلایل اصلی نارسایی کلیوی است که به رگ های خونی کوچک و فیلترهای کلیه آسیب می رساند و پاک سازی خون را دچار مشکل می کند. بنابراین در خون، بیش از حدی که باید نمک و آب و ضایعات وجود دارد. آسیب عصبی ایجاد شده با این بیماری موجب می شود ادرار به عقب برگشته و فشار و عفونت ایجاد شده به کلیه ها آسیب بزند.

فشارخون بالا:

اگر نیروی ناشی از جریان خون در رگ ها بسیار بالا باشد، می تواند موجب کشیدگی و تضعیف عروق از جمله عروق کلیه ها شود. این مشکل می تواند مانع از خروج مواد اضافی از خون شده و آب اضافی درون عروق حتی می تواند فشارخون را افزایش دهد و منجر به یک چرخه خطرناک شود.فشار خون با دارو و تغییر در رژیم غذایی، عادات ورزشی و سطح استرس درمان می شود.

لوپوس:

این بیماری موجب می شود سیستم ایمنی بدن شما به بخش های خاصی از بدن جمله کند. زمانی که این بیماری روی کلیه ها اثر می گذارد به آن نفریت لوپوس می گویند. این بیماری موجب التهاب و آسیب رگ های خونی کوچک که مواد زائد را از کلیه ها خارج می کند، می شود. این بیماری با داروهای مختلف درمان می شود: برخی داروها بر سیستم ایمنی شما اثر می گذارد در حالی که بقیه فشار خون شما را کنترل می کنند یا از ورم و تجمع مایع جلوگیری می کنند.

کم اشتهایی عصبی:

بیمارانی که دچار این بیماری هستند تصور غیرواقعی از بدن دارند و به اندازه کافی غذا نمی خورند تا در محدوده وزن سالم باقی بمانند (وزن آن ها حداقل 15% کمتر از آن چه که باید باشد، است).  این کم اشتهایی می تواند منجر به کمبود آب و نمک در بدن شما شود که باعث ابتلا به بیماری مزمن کلیوی و در نهایت نارسایی کلیه شود. این بیماری به خصوص در مورد کسانی که غذا می خورند و با استفراغ یا استفاده از مسهل، کالری را از بدن خارج می کنند.

مولتیپل میلوما:

این بیماری نوعی سرطان است که به گلبول های سفید خون (پلاسما) حمله می کند. سلول های سرطانی در مغز استخوان جایی که سلول های سالم خونی تجمع دارند، ساخته می شوند  و پروتئین های غیرطبیعی ایجاد می کنند که منجر به مشکلات کلیوی می شود. بیش از نیمی از افراد مبتلا به این بیماری ئر نهایت به مشکلات کلیوی دچار می شوند. 

سندرم همولیتیک اورمی:

زمانی اتفاق می افتد که لخته های گلبول قرمز خون، سیستم فیلتریینگ کلیه را مسدود کرده و در نهایت منجر به نارسایی کلیه می شوند. این بیماری پس از 5 تا 10 روز اسهال به دنبال یک عفونت باکتریایی مثل E.coil یا پس از مصرف داروی خاص اتفاق می افتد. اکثر افراد اگر به سرعت درمان شوند، بهبود می یابند. اگر چند روز است دچار اسهال شده اید، به صورت نرمال دفع ندارید و بسیار خسته هستید با پزشک مشورت کنید. هم چنین ممکن است کبودی های بی دلیل یا خونریزی های غیرمعمول داشته باشید.

واسکولیت ACNA (التهاب رگ):

زمانی اتفاق می افتد که آنتی بادی های بدن به مویرگ های خونی کلیه ها و دیگر ارگان- ها حمله می کنند. این بیماری می تواند باعث وجود خون و پروتئین در ادرار شده و منجر به نارسایی کلیوی شود. بیمار ممکن است دچار تب، درد بدن، مفاصل و ادرار تیره رنگ شود.

انسداد ادرار:

اگر فرد توانایی ادرار کردن ندارد به این معناست که ادرار به عقب بازمی گردد و می تواند به کلیه ها آسیب بزند. این اتفاق می تواند باعث فشار و عفونت در کلیه ها و دیگر اعضای بدن شود. بزرگی پروستات، سرطان پروستات، سنگ کلیه، سرطان مثانه، لخته شدن خون در مجاری ادراری و سرطان روده بزرگ از دلایل این بیماری می باشند. اگر خیلی کمتر یا خیلی بیشتر از حد معمول ادرار می- کنید یا در ادرار خون وجود درد به پزشک مراجعه کنید.

لخته شدن خون:

شرایط بسیاری موجب لخته شدن خون می شود اما یک اختلال خونی (thrombotic thrombocytopenic purpura) با مشکلات کلیوی در ارتباط است. این اختلال موجب لخته شدن خون در مویرگ ها شده و روی مغز و قلب هم اثر می گذارد.علائم آن شامل تب، خونریزی از بینی و لثه ها، اسهال، درد قفسه سینه، گیجی، سردرد، کبودی و احساس خستگی زیاد است. اگر بیماری به سرعت درمان نشود، منجر به مشکلات جدی خواهد شد. اگر این علائم را دیدید به پزشک مراجعه کنید.

اسکلرودرما:

گروهی از بیماری های نادر هستند که پوست و بافت های همبند بدن را سفت و زمخت می کند. این بیماری برخی اوقات روی عروق خونی و بقیه ارگان ها هم اثر می گذارد. اگر این بیماری روی کلیه ها اثری بگذارد و عملکرد آن ها را مختل کند منجر به دفع پوتئین در ادرار می شود. هم چنین باعث یک افزایش ناگهانی در فشار خون و در نهایت نارسایی کلیوی خواهد شد.

کلیه پلی کیستیک:

این کیست ها که در کلیه رشد می کنند موجب می شوند که کلیه بزرگ تر از اندازه نرمال شده و به بافت آن آسیب برسد. این بیماری ناشی از مشکلات ژنتیکی و ارثی است. اگر این بیماری سریعا تشخیص داده نشده و بیمار تحت نظر قرار نگیرد، منجر به بیماری مزمن کلیوی می شود.

منبع: وب مد

بینه، یک کلیک تا سلامتی

هنوز دیدگاه ثبت نشده است

ثبت دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *

اطلاعات تماس

تهران- قائم مقام فراهانی- نرسیده به مطهری- کوچه مگنولیا – پلاک ۳۲- واحد ۲

شماره تماس: 42802-021

ایمیل: info@biineh.com

ساعات کار: شنبه تا چهارشنبه
08:00 صبح تا 18:00 بعد از ظهر

پنج شنبه
08:00 صبح تا 14:00 بعد از ظهر