
عواملی که باعث ایجاد مسمومیت غذایی می شوند
باکتری سالمونلا می تواند انواع غذاها را آلوده کند . ریسک آلوده شدن فرآورده های حیوانی به دلیل اینکه حیوانات با فضولات خود در تماس هستند ، بیشتر است. این باکتری می تواند تخم مرغ را قبل از شکسته شدن پوسته آن مبتلا کندعواملی که باعث ایجاد مسمومیت غذایی می شوند
سالمونلا : تخم مرغ و مرغ
باکتری سالمونلا می تواند انواع غذاها را آلوده کند . ریسک آلوده شدن فرآورده های حیوانی به دلیل اینکه حیوانات با فضولات خود در تماس هستند ، بیشتر است. این باکتری می تواند تخم مرغ را قبل از شکسته شدن پوسته آن مبتلا کند. بنابراین حتی اگر تخم مرغی سالم و تازه به نظر برسد ممکن است به سالمونلا آلوده باشد. علائم ابتلا به این باکتری : گرفتگی شکمی ، تب، اسهال که 12 الی 72 ساعت پس از ابتلا بروز می کند. و بیماری که معمولا بین 4 الی 7 روز به طول می انجامد .
روش های پیشگیری
هرگز تخم مرغ خام و یا نیم پز مصرف نکنید. مرغ را در دمای 165 درجه فارنهایت بپزید . مرغ های خام را از سایر موادغذایی پخته شده جدا کنید. بعد از خرد کردن مرغ خام ، دست ها ، تخته آشپزی و ظروف مورد استفاده را بشویید .
سالمونلا : سبزیجات تازه
باکتری سالمونلا ممکن است در سبزیجات تازه که مورد توجه مرغ ها قرار می گیرد یافت شود. این
مسمومیت غذایی
باکتری در گوجه فرنگی ها، فلفل های تند، سالاد های سبزی ، پاپایا و جوانه ها مشاهده شده است . رشد این سبزیجات در محیط مرطوب و گرم و همچنین نیم پز و یا خام خوردن آنها ممکن است دلیلی بر ابتلای افراد به سالمونلا باشد . عفونت ناشی از سالمونلا در بعضی افراد مانند کودکان و افراد مسن ممکن است عواقبی همچون ابتلا به نوع شدید این بیماری و مرگ به همراه داشته باشد .
روش های پیشگیری
سبزیجات تازه را به خوبی شست و شو دهید. و در دمای منفی 40 درجه فارنهایت نگهداری کنید.
سالمونلا : غذاهای فرآوری شده
چیپس، شیرینی جات، سوپ ، کره بادام زمینی و حتی گوشت های یخ زده ممکن است ریسک آلودگی به سالمونلا را داشته باشند.یکی از شیوه های شیوع سالمونلا به غذاهایی مرتبط است که با کره بادام زمینی تهیه می شوند مانند : گرانلا و شیرینی ها. باکتری سالمونلا ممکن است در غذاهای فرآوری و بسته بندی شده یافت شود. اگراین باکتری در غذاهای بسته بندی شده یافت شود به سرعت توسط تولید کننده ها فراخوان داده می شود و محصولات جمع آوری می شوند.
روش های پیشگیری
به هیچ عنوان از غذاهایی که فراخوان برای عودت آن ها داده شده است استفاده نکنید . موادغذایی را در دمای 165 درجه فارنهایت حرارت دهید تا در صورت وجود سالمونلا ، برای استفاده ایمن گردند.
سالمونلا : گوشت خام
گوشت خام و به خصوص گوشت چرخ شده خام ریسک بالایی در خصوص آلودگی به باکتری سالمونلا دارند . شما هیچ زمانی متوجه آلودگی گوشت ها به این باکتری نمی شوید زیرا همه آن ها در ظاهر بسیار تازه و لذیذ به نظر می رسند.
روش های پیشگیری
گوشت وعده های غذایی خود را در دمای 145 درجه فارنهایت بپزید. و پس از شستشو و خرد کردن گوشت ها، از تمیز شدن دست ها و ظروف اطمینان حاصل کنید
باکتری ای. کولی : گوشت چرخ شده خام
این باکتری که در روده گاو زندگی میکند می تواند در زمان ذبح ، گوشت گاو را آلوده نماید. گوشت چرخ شده ریسک بیشتری در آلودگی دارد زیرا این باکتری در طی پروسه چرخ کردن گوشت به طور کامل کل گوشت را آلوده می کند. علائم عفونت ای. کولی : دردهای شدید شکمی، اسهال آبکی و استفراغ است . این بیماری معمولا چند روز به طول می انجامد و در کودکان و سالمندان ممکن است تا یک هفته ادامه یابد .
روش های پیشگیری
گوشت را به طور کامل بپزید . غذای خود را در ظرفی که گوشت خام در آن قرار داشته نگهداری نکنید . و تمام ظروفی که با گوشت خام در ارتباط بوده اند را با دقت شستشو دهید.
باکتری ای. کولی : شیر و آبمیوه های خام آلوده
در پاستوریزاسیون از حرارت برای از بین بردن باکتری ها استفاده می شود. زمانی که شما از میوه های آلوده آبمیوه تهیه می کنید و یا زمانی که از شیر خام که پاستوریزه نشده استفاده می کنید . ریسک ابتلا به باکتری ای.کولی بدلیل امکان مجاورت شیر با کود و یا دام آلوده بسیار بالاست.
روش های پیشگیری
برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری ، از محصولات پاستوریزه استفاده کنید.
باکتری ای. کولی : سبزجات خام تازه
اگر کود و آبی که در رشد سبزیجات موثر است به باکتری ای. کولی آلوده باشد منجر به آلوده شدن سبزیجات به این باکتری می شود. سبزیجات برگدار در معرض آلودگی بیشتری هستند. این باکتری در اسنفناج بیشتر یافت می شود. اما کارشناسان کشاورزی تمهیداتی را جهت از بین بردن ریسک این آلودگی اندیشیده اند . آنها معتقد هستند فواید استفاده از میوه ها و سبزیجات از ریسک ابتلا به این باکتری بسیار بیشتر است .
روش های پیشگیری
شستشوی اصولی سبزیجات و پختن آنها باعث از بین رفتن باکتری ها می شود .
بوتولیسم : غذاهای کنسروی
بوتولیسم یک بیماری نادر و کشنده است که ممکن است در غذاهای کنسروی، غذاهای حاوی مواد نگهدارنده و عسل یافت شود. گوشت های کنسروی، غذاهای دودی شده و نمک سود ممکن است منبعی برای بوتولیسم باشند . علائم ابتلا به این بیماری : دردهای شکمی، حالت تهوع، مشکلات تنفسی، مشکل در بلع غذا ، دو بینی ، ضعف و یا از کار افتادگی حرکتی هستند.
روش های پیشگیری
هرگز عسل را در دسترس کودکان زیر 12 ماه قرار ندهید . کنسرو های شکسته شده را دور بریزید، غذاهایی که بوی ناخوشایند دارند را استفاده نکنید . کنسرو ها را قبل از استفاده 20 دقیقه در آبجوش بجوشانید .
استاف : ساندویچ ، سالاد، شیرینی جات
عفونت استاف یکی از عفونتهای جدی در انسان است. این بیماری توسط باکتریهای Staph به نام استافیلوکوکها ایجاد میشود که معمولا در دهان، بینی، صورت و حتی در نواحی دستگاه تناسلی، پاها روی پوست ایجاد میشود. جالب است که بدانید حدود ۲۵ درصد از افراد مبتلا به استاف، علائم و نشانههای عفونت ندارند. عفونت استاف در ابتدا به عنوان یک تکه کوچک ظاهر میشود که به دلیل فعالیت باکتری استافیلوکوک گسترش مییابد. بله ، شما می توانید به راحتی به عفونت استاف مبتلا شوید اگر غذای شما به دست فردی مبتلا به این عفونت تهیه شده باشد. از علائم این بیماری می توان به : حالت تهوع ، درد شکمی ،و اسهال اشاره کرد. دوره بیماری معمولا بین 1 الی 3 روز است.
روش های پیشگیری
حتما قبل از تهیه غذا دست های خود را به خوبی بشویید . اگر در بینی ، چشم ها و دهان خود احساس عفونت دارید و یا اگر در دست ها عفونت و یا زخم باز مشاهده می کنید از تهیه غذا خودداری فرمایید.
هپاتیت A : غذاهایی که با دست تهیه و دیزاین می شوند
هپاتیت A ویروسی است که کبد را مورد حمله قرار می دهد و می تواند موجب تب، خستگی شدید، حالت تهوع ، کاهش وزن و زردی گردد. بیشتر علائم عفونت خفیف هستند. این بیماری زمانی که فرد مبتلا قبل از تماس با مواد غذایی دست خود را به خوبی نمی شوید به فرد دیگر انتقال می یابد. این مورد در افرادی که در رستوران ها کار می کنند بسیار مشاهده می شود .
روش های پیشگیری
حتما واکسن هپاتیت را تزریق نمایید . به خصوص اگر به کشورهایی سفر می کنید که آمار ابتلا به هپایتی در آنها زیاد است . حتما قبل از رفتن به رستوران سطح رعایت بهداشت آن را مورد بررسی قرار دهید . و همیشه قبل از تهیه و صرف غذا دست های خود را بشویید
کامپیلوباکتر : مرغ خام
کامپیلوباکتر یکی از 4 علت اصلی بیماری های اسهالی است. که به عنوان شایعترین عامل باکتریایی دستگاه گوارش انسان در جهان محسوب می شود. عفونت کامپیلوباکتر به طور کلی خفیف است، اما ممکن است در میان کودکان کم سن، سالمندان و افرادی که تحت درمان هستند و سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است، کشنده باشد. گونه های کامپیلوباکتر می توانند به وسیله گرما و پخت کامل غذا به طور کامل از بین بروند. تنها یک قطره از آب مرغ خام کافی است تا شما را به این باکتری مبتلا کند . این باکتری دومین عامل مسمویت غذایی در آمریکا شناخته شده است . تب، درد شکمی، اسهال آبکی و خونی، و استفراغ از علائم این بیماری است . البته اسهال و استفراغ همیشه اتفاق نمی افتد. در موارد خیلی خاص این بیماری منجر به سندرم گیلن باره می شود که در طول چند هفته عواقبی همچون اسهال و فلج موقت را به همراه خواهد داشت.
روش های پیشگیری
بعد از خرد کردن مرغ خام ، تمام ظروف، وسایل و سطوح مورد استفاده را به طور کامل شستشو دهید.
منبع: وب ام دی